Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 30 dag ryżu
- 5 łyżek oleju
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 30 dag piersi z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- po 1/2 łyżeczki imbiru, curry i słodkiej papryki
- 2 sztuki średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 15 dag zielonego groszku mrożonego
- 15 dag kiełków sojowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż przesmażyć na łyżce oleju do lekkiego zeszklenia, zalać gorącym bulionem. Gotować, aż ryż wchłonie płyn (ok. 20 min).
- Mięso pokroić w cienkie paski. Sos sojowy, sól, pieprz, curry i słodką paprykę wymieszać, połączyć z mięsem.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z posiekanym czosnkiem. Zdjąć z patelni. Rozgrzać resztę oleju, na dużym ogniu usmażyć mięso na rumiano, dodać ryż, groszek i kiełki. Smażyć razem ok. 2 min.
Źródło przepisu: gazeta obiady z kurczaka