Dzisiaj jest: Sobota, 18.01.2020 Imieniny: Piotra i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Marynowane udka kurczaka


06.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 6 sztuk udek kurczaka
  • 6 łyżek  dżemu morelowego
  • 6 łyżek  jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka  pieprzu
  • 2 łyżeczki  słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki  suszonego rozmarynu
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Dżem morelowy przetrzeć przez sito lub zmiksować na gładką masę, a następnie dodać sos sojowy, mieloną słodką paprykę, pieprz i rozmaryn. Składniki starannie wymieszać tak, aby nie zrobiły się grudki. Marynatę odstawić.
  2. Udka kurczaka dokładnie umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, natrzeć solą i wstawić na ok. 5 minut do lodówki. Następnie mięso równomiernie polać przygotowaną marynatą, przykryć i ponownie odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
  3. Udka wraz z marynatą przełożyć do rękawów do pieczenia (do jednego rękawa włożyć po 3 udka). Przed zamknięciem do każdego woreczka wlać po ok. 5 łyżek wody. Zamknięte rękawy przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec ok. 50 minut. Po tym czasie rękawy rozciąć i piec kolejne 10 minut (udka powinny się zrumienić). Gotowe danie serwować wraz z ugotowanymi ziemniakami lub kluskami.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

ewelinka81

Posty : 11

Przepisy: 11


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE