Dzisiaj jest: Niedziela, 15.09.2019 Imieniny: Albina i Nikodema



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Meksykańska fajita z kurczakiem


17.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 sztuki podwójne filety z kurczaka
  • 1 opakowanie  śmietany 18%
  • 400 g  suchego ryżu
  • 2 sztuki czerwone papryki
  • 1 sztuka słoik gotowego sosu meksykańskiego
  • sól
  • 1/3 szklanki  oleju roślinnego + 2 łyżki
  • gotowa przyprawa Fajita lub własna przyprawa Fajita
    Przyprawa fajita
  • 2 łyżeczki  chili w proszku
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 łyżeczka  słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 3/4 łyżeczki  rozgnieconej kostki bulionu z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki  cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki  czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki  pieprzu kajeńskiego
  • 1/4 łyżeczki  kuminu (kminu rzymskiego)

Sposób przyrządzania:

  1. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w paski. Do szklanki wlewamy olej, a następnie gotową lub zrobioną przyprawę fajita. Dokładnie mieszamy olej z przyprawami i gotową marynatą zalewamy mięso i dokłądnie mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. Śmietanę wyjmujemy z lodówki, tak aby osiągnęła w chwili podania temperaturę pokojową. Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryki myjemy, oczyszczamy, kroimy w podłużne paski.
  3. Mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy małymi partiami na patelni na dużym ogniu bez dodawania dodatkowego oleju do smażenia, jeśli pierwsza partia mięsa jest zbyt mało słona do następne partie można dosolić.
  4. Równolegle ze smażeniem kurczka, na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną paprykę, solimi i smażymy na dość dużym ogniu przez ok. 6-10 minut.
  5. Podgotowujemy sos meksykański.
  6. "Komponujemy" fajitę: kładziemy ryż, na ryż smarujemy śmietanę, na śmietanę kładziemy mięso, na mięso smażoną paprykę. Całość polewamy sosem meksykańskim. Podajemy na gorąco.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 95


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE