Dzisiaj jest: Wtorek, 13.11.2018 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Meksykańska fajita z kurczakiem


17.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 sztuki podwójne filety z kurczaka
  • 1 opakowanie  śmietany 18%
  • 400 g  suchego ryżu
  • 2 sztuki czerwone papryki
  • 1 sztuka słoik gotowego sosu meksykańskiego
  • sól
  • 1/3 szklanki  oleju roślinnego + 2 łyżki
  • gotowa przyprawa Fajita lub własna przyprawa Fajita
    Przyprawa fajita
  • 2 łyżeczki  chili w proszku
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 łyżeczka  słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 3/4 łyżeczki  rozgnieconej kostki bulionu z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki  cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki  czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki  pieprzu kajeńskiego
  • 1/4 łyżeczki  kuminu (kminu rzymskiego)

Sposób przyrządzania:

  1. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w paski. Do szklanki wlewamy olej, a następnie gotową lub zrobioną przyprawę fajita. Dokładnie mieszamy olej z przyprawami i gotową marynatą zalewamy mięso i dokłądnie mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. Śmietanę wyjmujemy z lodówki, tak aby osiągnęła w chwili podania temperaturę pokojową. Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryki myjemy, oczyszczamy, kroimy w podłużne paski.
  3. Mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy małymi partiami na patelni na dużym ogniu bez dodawania dodatkowego oleju do smażenia, jeśli pierwsza partia mięsa jest zbyt mało słona do następne partie można dosolić.
  4. Równolegle ze smażeniem kurczka, na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną paprykę, solimi i smażymy na dość dużym ogniu przez ok. 6-10 minut.
  5. Podgotowujemy sos meksykański.
  6. "Komponujemy" fajitę: kładziemy ryż, na ryż smarujemy śmietanę, na śmietanę kładziemy mięso, na mięso smażoną paprykę. Całość polewamy sosem meksykańskim. Podajemy na gorąco.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 89


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE