Dzisiaj jest: Piątek, 18.08.2017 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Meksykańska fajita z kurczakiem


17.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 sztuki podwójne filety z kurczaka
  • 1 opakowanie  śmietany 18%
  • 400 g  suchego ryżu
  • 2 sztuki czerwone papryki
  • 1 sztuka słoik gotowego sosu meksykańskiego
  • sól
  • 1/3 szklanki  oleju roślinnego + 2 łyżki
  • gotowa przyprawa Fajita lub własna przyprawa Fajita
    Przyprawa fajita
  • 2 łyżeczki  chili w proszku
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 łyżeczka  słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 3/4 łyżeczki  rozgnieconej kostki bulionu z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki  cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki  czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki  pieprzu kajeńskiego
  • 1/4 łyżeczki  kuminu (kminu rzymskiego)

Sposób przyrządzania:

  1. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w paski. Do szklanki wlewamy olej, a następnie gotową lub zrobioną przyprawę fajita. Dokładnie mieszamy olej z przyprawami i gotową marynatą zalewamy mięso i dokłądnie mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. Śmietanę wyjmujemy z lodówki, tak aby osiągnęła w chwili podania temperaturę pokojową. Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryki myjemy, oczyszczamy, kroimy w podłużne paski.
  3. Mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy małymi partiami na patelni na dużym ogniu bez dodawania dodatkowego oleju do smażenia, jeśli pierwsza partia mięsa jest zbyt mało słona do następne partie można dosolić.
  4. Równolegle ze smażeniem kurczka, na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną paprykę, solimi i smażymy na dość dużym ogniu przez ok. 6-10 minut.
  5. Podgotowujemy sos meksykański.
  6. "Komponujemy" fajitę: kładziemy ryż, na ryż smarujemy śmietanę, na śmietanę kładziemy mięso, na mięso smażoną paprykę. Całość polewamy sosem meksykańskim. Podajemy na gorąco.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 57

Przepisy: 71


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE