Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 100 g parmezanu
- 1 sztuka puszka krojonych pomidorów
- kilka listków świeżej bazylii
- 250 g ravioli z mięsem
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek
- 20 ml białego wytrawnego wina
- sól
- biały pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ravioli z mięsem ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oliwy.
- Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Zeszklić go na rozgrzanej oliwie. Następniedodać krojone pomidory z puszki. Gotować przez chwilę, po czym podlać winem i dalej podgrzewać.
- Bazylię posiekać (2 listki zostawić do dekoracji) i wrzucić do pomidorów. Doprawić do smaku solą, cukrem i białym pieprzem.
- Parmezan pokroić w cienkie plasterki. Ugotowane ravioli odcedzić i rozłożyć do miseczek. Polać je sosem, posypać parmezanem i udekorować listkami bazylii.