Dzisiaj jest: Czwartek, 14.12.2017 Imieniny: Alfreda i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Miodowe sznycelki


12.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki cienkie sznycle wieprzowe
  • 50 dag  marchwi
  • 40 dag  małych cebulek
  • 4 sztuki jajka
  • 1/3 szklanki  octu winnego
  • 200 g  śmietany kremówki
  • 4 łyżki  cukru
  • 4 łyżki  bułki tartej
  • 2 łyżki  masła
  • 2 łyżki  miodu
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
  • odrobina startej skórki z cytryny
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz biały
  • plasterki cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. 2 cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Tak przygotowaną cebulę i marchew ugotować w małej ilości osolonej wody. Przecedzić i zmiksować na gładką masę.
  2. Pozostałą cebulę obrać i pokroić na połówki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Jajka rozkłócić w miseczce i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać posiekaną natkę. Następnie wlać do zmiksowanych marchewki i cebuli. Wymieszać.
  3. 8 foremek na babeczki posmarować masłem, posypać bułką tartą i wypełnić je pure z marchwi i cebuli. Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Wyjąć z foremek.
  4. Cukier skarmelizować. Dolać octu, dodać pokrojoną cebulę i dusić 15 minut.
  5. Sznycle przekroić na połówki. Smażyć na roztopionym maśle po 8 minut z każdej strony. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć mięso z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
  6. Tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wymieszać z miodem i 1/2 szklanki wody. Dodać skórkę i sok z cytryny, podgotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Mięso i pure ułożyć na talerzach. Polać sosem miodowym. Podawać udekorowane plasterkami cytryny i natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE