Dzisiaj jest: Środa, 18.10.2017 Imieniny: Łukasza i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Naguski


14.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  ugotowanych ziemniaków
  • 2 kg  surowych ziemniaków
  • sól
  • 2 sztuki cebule
  • 50 dag  wędzonego boczku
  • olej
  • 1 łyżeczka  mąki ziemniaczanej
  • 1 sztuka twarożek wiejski

Sposób przyrządzania:

  1. Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Surowe ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Małymi porcjami wkładaj papkę ziemniaczaną na lnianą ściereczkę i odciskaj z wody, aby masa była sucha. Surowych odciśniętych ziemniaków powinno być trochę więcej, niż tych gotowanych zmielonych.
  2. Ziemniaki surowe wymieszaj z gotowanymi. Dodaj płaską łyżeczkę soli i mąkę. Wyrób na gładką masę.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę. Porcje ciasta nabieraj wilgotnymi dłońmi i formuj podłużne 4-cm kluseczki. Wkładaj je na wrzątek. Gotuj na małym ogniu pod przekryciem, gdy wypłyną gotuj jeszcze 10 minut.
  4. Cebule i boczek pokrój w kostkę i podsmaż razem na patelni.
  5. Kluski wyjmuj z wrzątku łyżką cedzakową na talerze i polewaj cebulką z boczkiem. Na wierzch możesz również wyłożyć wiejski twarożek.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE