Dzisiaj jest: Niedziela, 23.02.2020 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Nasi goreng


06.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 pęczek  dymki
  • 2 sztuki pędy selera
  • kawałek świeżego imbiru (2 cm)
  • 1 sztuka pęd trawy cytrynowej
  • 2 sztuki świeże czerwone papryczki chili
  • 4 łyżki  oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1/8 l  bulionu warzywnego
  • 300 g  ugotowanego mięsa (np. piersi drobiowe, wieprzowinę, krewetki)
  • 750 g  ugotowanego aromatycznego ryżu basmati
  • 1 szczypta  sproszkowanego cynamonu
  • 1 łyżka  ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka  cukru brązowego
  • 1/2 sztuki pęczka ziela kolendry
  • 2 łyżki  soku z limonki
  • 2 łyżki  jasnego sosu sojowego

Sposób przyrządzania:

  1. Dymkę i seler oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Pomidory krótko sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić w kawałki. Czosnek i imbir obrać i pokroić w kostkę. Trawę cytrynową oczyścić, umyć i dolną miękką część drobno posiekać. Papryczki chili umyć, oczyścić, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.
  2. Olej rozgrzać i przesmażyć czosnek, imbir i trawę cytrynową. Dodać papryczki chili, dymkę i seler, smażyć 3 minuty ciągle mieszając. Dołączyć pomidory, podlać bulionem, posolić i popieprzyć.
  3. Kolejno dodawać mięso i krewetki i rozluźniony ryż. Całość doprawić cynamonem, ciemnym sosem sojowym i cukrem. Smażyć 5 minut na silnym ogniu stale mieszając, aż wszystko stanie się gorące.
  4. Kolendrę umyć, listki oskubać. Jedną łyżkę listków odłożyć, resztę wymieszać z potrawą. Ryż doprawić sokiem z limonki i jasnym sosem sojowym. Przed podaniem posypać pozostałymi listkami kolendry.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

queensaba

Posty : 26

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE