Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 pęczek dymki
- 2 sztuki pędy selera
- kawałek świeżego imbiru (2 cm)
- 1 sztuka pęd trawy cytrynowej
- 2 sztuki świeże czerwone papryczki chili
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1/8 l bulionu warzywnego
- 300 g ugotowanego mięsa (np. piersi drobiowe, wieprzowinę, krewetki)
- 750 g ugotowanego aromatycznego ryżu basmati
- 1 szczypta sproszkowanego cynamonu
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1/2 sztuki pęczka ziela kolendry
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dymkę i seler oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Pomidory krótko sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić w kawałki. Czosnek i imbir obrać i pokroić w kostkę. Trawę cytrynową oczyścić, umyć i dolną miękką część drobno posiekać. Papryczki chili umyć, oczyścić, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.
- Olej rozgrzać i przesmażyć czosnek, imbir i trawę cytrynową. Dodać papryczki chili, dymkę i seler, smażyć 3 minuty ciągle mieszając. Dołączyć pomidory, podlać bulionem, posolić i popieprzyć.
- Kolejno dodawać mięso i krewetki i rozluźniony ryż. Całość doprawić cynamonem, ciemnym sosem sojowym i cukrem. Smażyć 5 minut na silnym ogniu stale mieszając, aż wszystko stanie się gorące.
- Kolendrę umyć, listki oskubać. Jedną łyżkę listków odłożyć, resztę wymieszać z potrawą. Ryż doprawić sokiem z limonki i jasnym sosem sojowym. Przed podaniem posypać pozostałymi listkami kolendry.