Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Paella Valenciana


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 osób


Składniki

  • 40 dag  ryżu
  • 3 sztuki udka kurczaka
  • 25 dag  boczku
  • 3/4 l  bulionu
  • 5 sztuk pomidorów pelati (z zalewą)
  • 20 dag  ugotowanych krewetek
  • 20 dag  muli z puszki
  • 2 sztuki cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta  szafranu
  • 2 sztuki papryki
  • 3/4 szklanki  groszku
  • 100 ml  oliwy z pierwszego tłoczenia

Sposób przyrządzania:

    Szafran namocz w łyżce wrzącej wody. Udka kurczaka opłucz i osusz, usmaż na łyżce oliwy. Odłóż na talerz, na patelnię wrzuć pokrojony boczek. Gdy się wytopi, dodaj cebulę i czosnek, smaż razem około 5 minut. Wsyp ryż, smaż chwilę, ciągle mieszając. Następnie wlej gorący bulion, dodaj zmiksowane z zalewą pomidory oraz wszystkie przyprawy, zagotuj. Na ryżu ułóż udka kurczaka i kawałki papryki. Podgrzewaj około 20 minut. Wsyp groszek, krewetki i mule. Przykryj, piecz 5 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Pozostaw w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 minut.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE