Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml oliwy
- 2 sztuki liście laurowe
- 1/2 sztuki czerwonej papryki pepperoni pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
- 6 sztuk gałązek natki pietruszki
- 5 łyżek bułki tartej
- 200 g aioli (sos majonezowy z dodatkiem czosnku)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka pokroić w paski. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wino wymieszać z oliwą, liśćmi laurowymi, pepperoni, tymiankiem, kminem, solą i pieprzem. Następnie włożyć kawałki kurczaka do marynaty i wszystko wymieszać.
- Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody, drobno posiekać i wymieszać z bułką tartą. Mięso wyjąć z marynaty i obtoczyć w panierce.
- Rozgrzać grill do najwyższej temperatury. Paski kurczaka ułożyć na ruszcie, wsunąć pod nagrzany grill i piec około 5 minut, aż będą miękkie i nabiorą brązowego koloru. Po 2-3 minutach mięso odwrócić. Podawać z sosem aioli.
Źródło przepisu: książka kucharska