Dzisiaj jest: Środa, 20.09.2017 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Pieczona szynka szpikowana czosnkiem i migdałami


27.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 osób


Składniki

  • 1.7 kg  surowej szynki
  • 10 sztuk migdałów
  • 15 ząbków  czosnku
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
  • 4 sztuki gałązki rozmarynu
  • 5 sztuk gałązek tymianku
  • 2 sztuki gałązki oregano
  • 4 łyżki  oliwy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki  białego wina
  • 1/2 szklanki  bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj sokiem z cytryny. Obficie oprósz solą i pieprzem. Włóż na 2-3 godziny do lodówki.
  2. Czosnek obierz. Migdały włóż na 10-15 minut do gorącej wody. Następnie odcedź, osusz i obierz ze skórki. Zioła opłucz. Oderwij igiełki rozmarynu, a listki natki, tymianku i oregano dosyć grubo posiekaj.
  3. Szynkę wyjmij z lodówki. Nożem o długim, cienkim ostrzu zrób nacięcia w mięsie. W otworki powtykaj ząbki czosnku oraz migdały.
  4. Posiekane zioła wymieszaj z oliwą. Bulion połącz z winem. Szynkę przełóż do brytfanki. Podlej połową bulionu z winem. Na wierzchu równomiernie rozsmaruj ziołową mieszankę. Brytfankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni i piecz przez 10-15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 1 godziny. Od czasu do czasu podlewaj mięso pozostałym bulionem z winem. Upieczoną szynkę podawaj z dodatkiem duszonych warzyw.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

mucha

Posty : 10

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE