Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pierożki Fataya z mięsem


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

afrykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ciekawy pomysł na pierogi. Pierożki Fataya to przepis - propozycja orientalnej kuchni afrykańskiej.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

    Farsz
  • 40 dag  mięso mielone
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżka  przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz czarny
  • vegeta
    do smaku
    Ciasto
  • mąka
  • 1 sztuka  jajko
  • 1/2 szklanki  woda
  • 1 szczypta  sól
  • 1/2 łyżeczki  soda oczyszczona
  • olej rzepakowy
    do smażenia
    Sos
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 sztuka  marchew
  • 1 kawałek  seler
  • kalafior
    kilka różyczek
  • 1-2 łyżki  przecier pomidorowy
  • 1-2 ząbki  czosnek
  • chili
    do smaku
  • vegeta
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • natka pietruszki
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj farsz: mięso mielone zalej wodą, dodaj też posiekaną cebulę i czosnek, przecier pomidorowy, sól, pieprz i vegetę. Duś, aż zgęstnieje.
  2. Następnie zrób ciasto: wymieszaj w misce jajko, wodę, sól i sodę. Dodaj tyle mąki, aby uzyskać elastyczne ciasto. Nie mieszaj za długo! Ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj i wytnij kółka.
  3. Nałóż farsz, sklej jak pierogi i usmaż w głębokim tłuszczu. Zrób sos: warzywa pokrój na kawałki, podsmaż na tłuszczu. Dodaj przecier, czosnek, chili, vegetę, sól, pieprz, posyp pokrojoną natką pietruszki.
  4. Zalej wodą i duś do miękkości. Zmiksuj, podawaj do pierożków.



Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 4

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE