Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Piersi kaczki z sosem żurawinowym


11.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Na kaczkę
  • 2 sztuki piersi kaczki ze skórką
  • 2 łyżki  masla, polecam klarowane
    Na sos żurawinowy
  • 50 dag  żurawiny mrożonej
  • puszka ananasa
  • 250 ml  soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki  mielonego cynamonu
  • 1 szczypta  mieszanki przypraw korzennych
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki  miodu
  • 6 łyżek  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Najpierw zajmij się sosem. Żurawinę należy rozmrozić w garnku. Nastepnie dodaj drobno pokrojony ananas, wlej również syrop z puszki. Wlej również połowę soku pomarańczowego i dodaj szczyptę cynamonu, przyprawę korzenną, skórkę pomarańczy, miód, oraz cukier. Gotuj przez 45 minut pod przykryciem. Sos powinien być gęsty, a żurawina miękka.
  2. Podczas gdy sos będzie się gotował zajmij się kaczką. Skórkę natnij na krzyż, aż do mięsa. Kaczkę smaż na maśle skórką do dołu przez 4 minuty. Skórka musi być złota. Gdy już osiągniesz pożądany efekt, przełóż piersi kaczki na drugą stronę i maż przez ok. minutę.
  3. Gdy kaczka będzie gotowa przełóz ją do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Piecz 15 minut.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Timo

Posty : 0

Przepisy: 4


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE