Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Pizza z papryką i salami


05.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

    Sos pomidorowy
  • 200 g  koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka  suszonego oregano
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1 łyżeczka  octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
    Ciasto
  • 400 g  mąki
  • 10 g  świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1 łyżeczka  soli
  • 250 ml  letniej wody
  • 1 łyżka  oliwy
    Wierzch pizzy
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka zielona papryka
  • 1 sztuka żółta papryka
  • 100 g  salami w plastrach
  • 3 sztuki kulki mozzarelli

Sposób przyrządzania:

  1. Sos pomidorowy: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do miski wlej koncentrat pomidorowy, oliwę i ocet balsamiczny. Dodaj czosnek i oregano. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na godzinę.
  2. Ciasto: Do miseczki wlej 50 ml letniej wody. Dodaj drożdże, cukier, 2 łyżki mąki. Odstaw na 20 minut.
  3. Mąkę przesiej do miski. Dodaj łyżeczkę soli, zaczyn z drożdży i 150 ml wody. Wyrabiaj ciasto, a gdyby było zbyt gęste dodaj wody. Gdy ciasto będzie już elastyczne dodaj oliwę i ponownie zagnieć. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 90 minut, żeby wyrosło.
  4. Papryki umyj, osusz i pokrój w krążki. Mozzarellę pokrój w plastry.
  5. Ciasto podziel na 4 części. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej każdy placek tak, by miał średnicę 25 cm.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej przygotowane spody pizzy. Na każdym placku rozsmaruj 2 łyżki sosu pomidorowego, rozłóż plastry mozzarelli i salami, a na wierzch krążki papryki.
  7. Piecz 10 minut w temperaturze 230 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE