Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- Sos pomidorowy
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- Ciasto
- 400 g mąki
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy
- Wierzch pizzy
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka zielona papryka
- 1 sztuka żółta papryka
- 100 g salami w plastrach
- 3 sztuki kulki mozzarelli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sos pomidorowy: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do miski wlej koncentrat pomidorowy, oliwę i ocet balsamiczny. Dodaj czosnek i oregano. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na godzinę.
- Ciasto: Do miseczki wlej 50 ml letniej wody. Dodaj drożdże, cukier, 2 łyżki mąki. Odstaw na 20 minut.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj łyżeczkę soli, zaczyn z drożdży i 150 ml wody. Wyrabiaj ciasto, a gdyby było zbyt gęste dodaj wody. Gdy ciasto będzie już elastyczne dodaj oliwę i ponownie zagnieć. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 90 minut, żeby wyrosło.
- Papryki umyj, osusz i pokrój w krążki. Mozzarellę pokrój w plastry.
- Ciasto podziel na 4 części. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej każdy placek tak, by miał średnicę 25 cm.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej przygotowane spody pizzy. Na każdym placku rozsmaruj 2 łyżki sosu pomidorowego, rozłóż plastry mozzarelli i salami, a na wierzch krążki papryki.
- Piecz 10 minut w temperaturze 230 st. C.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia