Dzisiaj jest: Sobota, 16.11.2019 Imieniny: Gertrudy i Edmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pizza z papryką i salami


05.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

    Sos pomidorowy
  • 200 g  koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka  suszonego oregano
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1 łyżeczka  octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
    Ciasto
  • 400 g  mąki
  • 10 g  świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1 łyżeczka  soli
  • 250 ml  letniej wody
  • 1 łyżka  oliwy
    Wierzch pizzy
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka zielona papryka
  • 1 sztuka żółta papryka
  • 100 g  salami w plastrach
  • 3 sztuki kulki mozzarelli

Sposób przyrządzania:

  1. Sos pomidorowy: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do miski wlej koncentrat pomidorowy, oliwę i ocet balsamiczny. Dodaj czosnek i oregano. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na godzinę.
  2. Ciasto: Do miseczki wlej 50 ml letniej wody. Dodaj drożdże, cukier, 2 łyżki mąki. Odstaw na 20 minut.
  3. Mąkę przesiej do miski. Dodaj łyżeczkę soli, zaczyn z drożdży i 150 ml wody. Wyrabiaj ciasto, a gdyby było zbyt gęste dodaj wody. Gdy ciasto będzie już elastyczne dodaj oliwę i ponownie zagnieć. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 90 minut, żeby wyrosło.
  4. Papryki umyj, osusz i pokrój w krążki. Mozzarellę pokrój w plastry.
  5. Ciasto podziel na 4 części. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej każdy placek tak, by miał średnicę 25 cm.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej przygotowane spody pizzy. Na każdym placku rozsmaruj 2 łyżki sosu pomidorowego, rozłóż plastry mozzarelli i salami, a na wierzch krążki papryki.
  7. Piecz 10 minut w temperaturze 230 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE