Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2019 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Polędwica z serem


23.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 300 g  polędwicy wieprzowej
  • 200 g  gęstej śmietany 30%
  • 120 g  sera camembert
  • 50 ml  białego wytrawnego wina
  • 1 sztuka i 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka  posiekanych ziół (np. majeranku, szałwii, tymianku)
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki  masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Ser camembert ostrym nożem obrać ze skórki, a następnie pokroić w paski. Camembert można zastąpić serkiem brie.
  2. Polędwicę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, po czym pokroić w plasterki o szerokości ok. 2 cm. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oliwy. Mięso podsmażyć po ok. 3 minuty z każdej strony.
  3. Następnie polędwicę wyjąć z patelni. Z naczynia usunąć pozostałości mięsa i nadmiar tłuszczu. Wlać wino, po czym doprowadzić je do wrzenia. Do wina dorzucić kawałki sera, a nastepnie dołożyć śmietanę i musztardę.
  4. Składniki podgrzewać do czasu, aż powstanie jednolita masa, mieszając. Gotować ok. 5 minut. Dorzucić posiekane zioła. Zrumienione mięso podgrzać w sosie lub na patelni na oliwie, po czym przełozyć na talerze. Danie serwować posypane posiekaną natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną i buraczkami.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Olesia

Posty : 12

Przepisy: 14


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE