Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 200 g gęstej śmietany 30%
- 120 g sera camembert
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1 sztuka i 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka posiekanych ziół (np. majeranku, szałwii, tymianku)
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ser camembert ostrym nożem obrać ze skórki, a następnie pokroić w paski. Camembert można zastąpić serkiem brie.
- Polędwicę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, po czym pokroić w plasterki o szerokości ok. 2 cm. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oliwy. Mięso podsmażyć po ok. 3 minuty z każdej strony.
- Następnie polędwicę wyjąć z patelni. Z naczynia usunąć pozostałości mięsa i nadmiar tłuszczu. Wlać wino, po czym doprowadzić je do wrzenia. Do wina dorzucić kawałki sera, a nastepnie dołożyć śmietanę i musztardę.
- Składniki podgrzewać do czasu, aż powstanie jednolita masa, mieszając. Gotować ok. 5 minut. Dorzucić posiekane zioła. Zrumienione mięso podgrzać w sosie lub na patelni na oliwie, po czym przełozyć na talerze. Danie serwować posypane posiekaną natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną i buraczkami.