Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- 250 ml płynnego miodu
- 250 ml miodu pitnego (trójniak)
- 1 sztuka słoik musztardy
- 1 sztuka mała śmietana 12 %
- oliwa
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj i osusz. Każdą polędwiczkę pokrój na 4 kawałki. W miseczce wymieszaj płynny miód z musztardą. Marynuj w nim kawałki mięsa przez kilka godzin.
- Na patelni mocno rozgrzej oliwę. Smaż na niej kawałki polędwiczek, z obu stron na rumiano. Następnie zmniejsz ogień i podpiekaj mięso, aż zmięknie. Gotowe polędwiczki wyłóż na talerz.
- Do pozostałego na patelni sosu dodaj miód pitny i śmietanę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj przez chwilę.
- Tak przygotowanym sosem polej polędwiczki. Podawaj z ziemniakami.
Źródło przepisu: przyślij przepis!