Dzisiaj jest: Poniedziałek, 25.03.2019 Imieniny: Marii i Wieńczysłąwa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Polędwiczki wieprzowe w ciemnym piwie


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

belgijska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 6 sztuk polędwiczek wieprzowych (po 20 dag)
  • 2-3 łyżki  oleju
  • 1/2 sztuki filiżanki pokruszonych orzeszków ziemnych
  • 1/4 sztuki filiżanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 sztuki pęczka posiekanej natki
  • 1/2 sztuki filiżanki oliwy
  • 1/2 sztuki filiżanki mieszanych owoców suszonych (posiekanych)
  • 1/2 sztuki filiżanki białego wytrawnego wina
  • 1 sztuka filiżanka słodkiego ciemnego piwa
  • 1 łyżka  masła

Sposób przyrządzania:

    Najlepiej smakują z frytkami - świeżo usmażonymi, chrupiącymi, jak najcieńszymi. Do picia podajemy piwo - koniecznie to samo, którego użyliśmy do gotowania Rozgrzej piekarnik do 200°C. W brytfannie rozgrzej olej, włóż polędwiczki, obsmaż ze wszystkich stron na mocnym ogniu. Zdejmij z ognia, odłóż do wystygnięcia. Wymieszaj orzeszki ziemne, orzechy laskowe, natkę, suszone owoce i oliwę. Podsmażone polędwiczki posmaruj przygotowaną mieszaniną, ułóż w brytfannie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 10 minut. Wyjmij polędwiczki, zabezpiecz je przed wystygnięciem. Wytworzony podczas pieczenia sos wlej do rondelka, dodaj białe wino oraz piwo, zagotuj. Zmniejsz ogień, ciągle mieszając, dodawaj po kawałeczku masło. Polędwiczki polej sosem. Możesz podawać z ziemniakami i sezonowymi warzywami



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nie daj się alergii Nie daj się alergii

    Katarzyna Turek

    Wydawnictwo: M


    Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE