Dzisiaj jest: Środa, 16.08.2017 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Pory zapiekane w szynce


23.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki pory
  • 8 sztuk plasterków wędzonej wędzonej szynki
  • 2 łyżki  musztardy
  • 2 łyżki  masła
  • 2 łyżki  mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Pory umyć pod bieżącą wodą, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego oraz pokroić na kawałki o długości ok. 10 cm. Następnie włożyć je do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut. Pory starannie osączyć oraz delikatnie przekroić wzdłuż na pół.
  2. Przygotować sos beszamelowy: na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, po czym stopniowo dodawać mąkę, energicznie mieszając. Do powstałej zasmażki powoli wlewać mleko. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Sos wymieszać.
  3. Plasterki wędzonej szynki posmarować 2 łyżkami musztardy, a następnie zawinąć w nie ugotowane pory i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  4. Pory w szynce równomiernie zalać sosem beszamelowym. Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 25 minut. Zapiekane pory najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Potrawę można serwować z sałatką na bazie sałaty lodowej.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

juras

Posty : 19

Przepisy: 7


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE