Dzisiaj jest: Środa, 20.03.2019 Imieniny: Eufemii i Klaudii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838

Pory zapiekane w szynce


23.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki pory
  • 8 sztuk plasterków wędzonej wędzonej szynki
  • 2 łyżki  musztardy
  • 2 łyżki  masła
  • 2 łyżki  mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Pory umyć pod bieżącą wodą, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego oraz pokroić na kawałki o długości ok. 10 cm. Następnie włożyć je do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut. Pory starannie osączyć oraz delikatnie przekroić wzdłuż na pół.
  2. Przygotować sos beszamelowy: na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, po czym stopniowo dodawać mąkę, energicznie mieszając. Do powstałej zasmażki powoli wlewać mleko. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Sos wymieszać.
  3. Plasterki wędzonej szynki posmarować 2 łyżkami musztardy, a następnie zawinąć w nie ugotowane pory i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  4. Pory w szynce równomiernie zalać sosem beszamelowym. Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 25 minut. Zapiekane pory najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Potrawę można serwować z sałatką na bazie sałaty lodowej.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

juras

Posty : 19

Przepisy: 7


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE