Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 sztuka jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 7 łyżek bułki tartej
- 1 sztuka posiekana cebula
- vegeta
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- 25 dag pieczarek
- 2 łyżki śmietany
- 3 sztuki pomidory
- olej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę tartą namocz w mleku. Dodaj mięso, cebulę oraz jajko. Dopraw i wyrób. Z powstałej mięsnej masy formuj małe kulki.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plastry i duś na rozgrzanym oleju, dopraw. Pomidory pokrój w plastry i uduś ze zmiażdżonym czosnkiem. Wymieszaj z koncentratem i dopraw.
- W dwóch garnkach zagotuj po 1,5 l wody. Włóż po połowie pulpetów. Gotuj 10 minut. Następnie do jednego garnka włóż pieczarki, a do drugiego pomidory. Chwilę podgotuj.
- Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody. Połowę dodaj do pulpetów z pomidorami, resztę do pulpetów z pieczarkami. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij pulpety z ognia. Pulpety z pieczarkami zabiel śmietaną.
Źródło przepisu: przyślij przepis!