Dzisiaj jest: Piątek, 19.07.2019 Imieniny: Wincentego i Wodzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Roladki cielęce w sosie śmietanowo cytrynowym


28.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 8 ząbków  czosnku
  • 80 g  świeżo startego parmezanu
  • 5 łyżek  oliwy z oliwek
  • 1 pęczek  świeżej mięty
  • 8 sztuk sznycli cielęcych (po 120 g)
  • 1/8 l  wytrawnego białego wina
  • sok z 2 cytryn
  • 250 g  bardzo tłustej gęstej śmietany
  • 1 szczypta  pieprzu kajeńskiego
  • sól
  • pieprz
  • nitka kuchenna do związania lub wykałaczki

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek obrać i przecisnąć do miseczki. Dodać parmezan oraz 3 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszać. Oberwać listki z mięty.
  2. Sznycle osuszyć, rozklepać, posypać solą oraz pieprzem z obydwu stron, posmarować z jednej strony mieszanką serową i obłożyć listkami mięty. Sznycle zrolować i związać nicią / przekłuć wykałaczkami.
  3. Roladki obsmażyć na reszcie oliwy i zdjąć z patelni. Tłuszcz zdją, a sos pozostały po smażeniu rozprowadzić białym winem oraz sokiem cytrynowym i zagotować. Domieszać. Sos zagotować, włożyć do niego roladki, nakryć je pokrywką i dusić ok. 35 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. Sos pogotować i doprawić. Polać roladki. Podawać z makaronem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE