Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Ryż z wołowiną i rodzynkami


23.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 400 g  ryżu basmati
  • sól
  • pieprz
  • 50 g  rodzynków
  • 600 g  łopatki lub udźca wołowego
  • 3 sztuki cebule
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki  zmielonego kardamonu
  • 1 sztuka i 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżeczka  sproszkowanej papryczki chili
  • 1 opakowanie  nitek szafranu (0,1 g)
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 30 g  orzechów pistacjowych
  • 30 g  migdałów pokrojonych w słupki

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotować w osolonej wrzątku mniej więcej przez 7 minut i bardzo dobrze odcedzić. Rodzynki krótko namoczyć w letniej wodzie. Wołowinę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostke.
  2. Cebulę zeszklić na 2 łyżeczkach oliwy. Oprószyć pieprzem, kardamonem, kurkumą i chili, krótko przesmażyć i dodać do mięsa. Szfran rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i również łącznie z rodzynkami dołączyć do mięsa. Wszystko podlać 1/4 l wody, posolić i dusić ok. 1 godzinę na slabym ogniu pod przykryciem.
  3. Pomarańczę umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Otrzeć drobno skórkę i wycisnąć sok. Skórkę i sok dodać do mięsa.
  4. Pozostaą oliwę wlać do garnka z 100 ml wody. Wsypać 1/3 ryżu i przykryć połową wołowiny. Dopełnić 1/3 ryżu i przykryć resztą mięsa. Na wierzchu rozłożyć pozostały ryż. Orzechy pistacjowe posiekać i łącznie z rozdrobnionymi migdałami posypać potrawę. Pokrywkę owinąć w ściereczkę i nałożyć na garnek. Dusić ok. godzinę na słabym ogniu.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE