Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- 1.5 kg schabu bez kości
- 150 g różnych orzechów
- 100 g zmielonych orzechów
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 sztuka jajko
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz, natrzyj solą oraz pieprzem i wstaw na noc do lodówki. Następnie natnij na środku mięsa otwór.
- Mielone orzechy wymieszaj z bułką tartą i jajkiem. Następnie dodaj całe orzechy i ponownie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem wypełnij nacięcie w schabie.
- Nafaszerowane mięso zepnij kuchennymi szpilkami i włóż do rękawa foliowego. Wlej olej i wodę.
- Piecz 90 minut w temperaturze 180 st. C. 20 minut przed końcem pieczenia otwórz rękaw, aby mięso się zarumieniło.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza