Dzisiaj jest: Piątek, 22.11.2019 Imieniny: Marka i Cecylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Schab po cygańsku


13.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki kotlety schabowe bez kości
  • 5-6 sztuk średnich marchewek
  • 3 sztuki cebule
  • 150 g  sera żółtego
  • 3 łyżki  majonezu
  • 2 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kotlety schabowe umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, lekko rozbić, po czym oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem. Marchewki oczyścić, obrać, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w talarki.
  2. Cebule obrać, przepołowić i pociąć w półplasterki. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć plasterki z 4 marchewek i półplasterki z 2 cebul (naczynia nie należy smarować żadnym tłuszczem).
  3. Warzywa przykryć plastrami przyprawionego mięsa. Na nich rozłożyć pozostałe kawałki marchewki i cebuli. Całość oprószyć solą.
  4. Zawartość naczynia żaroodpornego posypać świeżo startym żółtym serem. Na wierzchu rozsmarować majonez wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Potrawę przykryć folią aluminiową i wstawić do chłodnego piekarnika. Urządzenie nastawić na temeperaturze 180 stopni i piec przez 90 minut, licząc od czasu wstawienia potrawy do pieca. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i zapiekać bez przykrycia kolejne 30 minut.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE