Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1.5 kg schabu bez kości
- Farsz
- 200 g śliwek kalifornijskich
- garść suszonych moreli
- 2 sztuki garści suszonej żurawiny
- kilka suszonych daktyli
- Marynata
- 2 łyżeczki staropolskiej przyprawy do mięs
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- kilka łyżek oleju
- Dodatkowo
- kilka gałązek rozmarynu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i zrób w środku nacięcie tak, by powstała kieszeń. Wypełnij ją ściśle suszonymi owocami.
- Natrzyj mięso solą i pieprzem. Pozostałe składniki marynaty wymieszaj i powstałą pastą natrzyj dokładnie mięso. Owiń je folią spożywczą i włóż na kilkanaście godzin do lodówki.
- Po tym czasie mięso włóż do rękawa do pieczenia, wlej odrobinę wody i dodaj gałązki rozmarynu. Zawiąż rękaw i piecz 80 minut w temperaturze 180-190 st. C. Następnie rozwiń rękaw i zapiekaj mięso przez kilka minut, aby wierzch się ładnie zarumienił.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka