Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Skrzydełka kurczaka z ziołami


31.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 12 sztuk skrzydełek
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki  mąki
  • 250 sztuk oliwy
  • 1/2 główki  czosnku
  • 2 sztuki gałązki tymianku
  • 1 sztuka gałązka natki pietruszki
  • 2 sztuki cebule
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1 łyżka  papryki w proszku
  • 250 sztuk białego wina
  • 1 łyżka  miodu

Sposób przyrządzania:

  1. Skrzydełka doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać oliwę i około 5 minut smażyć w niej skrzydełka na złotobrązowy kolor. Skrzydełka wyjąć z tłuszczu i odstawić.
  2. Czosnek obrać, rozgnieść. Zioła umyć i otrząsnąć z wody. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Czosnek, cebulę, liść laurowy i tymianek usmażyć na oliwie. Gdy cebula się przyrumieni, dodać natkę pietruszki i paprykę w proszku.
  3. Natychmiast wlać wino, całość gotować 5 minut na małym ogniu, na koniec wymieszać z miodem. Gotującym sosem polać skrzydełka. Marynować kilka godzin, od czasu do czasu zamieszać.
  4. Przed podaniem ponownie zagrzać skrzydełka i serwować gorące.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

caaarlaaa

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE