Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2019 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5842

Skrzydełka kurczaka z ziołami


31.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 12 sztuk skrzydełek
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki  mąki
  • 250 sztuk oliwy
  • 1/2 główki  czosnku
  • 2 sztuki gałązki tymianku
  • 1 sztuka gałązka natki pietruszki
  • 2 sztuki cebule
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1 łyżka  papryki w proszku
  • 250 sztuk białego wina
  • 1 łyżka  miodu

Sposób przyrządzania:

  1. Skrzydełka doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać oliwę i około 5 minut smażyć w niej skrzydełka na złotobrązowy kolor. Skrzydełka wyjąć z tłuszczu i odstawić.
  2. Czosnek obrać, rozgnieść. Zioła umyć i otrząsnąć z wody. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Czosnek, cebulę, liść laurowy i tymianek usmażyć na oliwie. Gdy cebula się przyrumieni, dodać natkę pietruszki i paprykę w proszku.
  3. Natychmiast wlać wino, całość gotować 5 minut na małym ogniu, na koniec wymieszać z miodem. Gotującym sosem polać skrzydełka. Marynować kilka godzin, od czasu do czasu zamieszać.
  4. Przed podaniem ponownie zagrzać skrzydełka i serwować gorące.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

caaarlaaa

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE