Dzisiaj jest: Środa, 16.08.2017 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Skrzydełka w malinowo-paprykowej glazurze


04.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1.5 kg  skrzydełek z kurczaka
  • 100 g  masła
  • 2 łyżki  stołowe dżemu malinowego (dobrej jakości, najlepiej o konsystencji galaretki, z cząstkami owoców)
  • 3 łyżeczki  do herbaty sosu tabasco
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 sztuka papryczka Cayenne
  • 50 ml  oliwy z oliwek bądź oleju słonecznikowego

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Kościste końcówki skrzydełek odetnij i wyrzuć. Zostaw skórkę, gdyż później pięknie się przyrumieni.
  3. Skrzydełka na podwójnej warstwie papieru do pieczenia. Skrzydełka wysmaruj za pomocą pędzelka oliwą z oliwek, bądź olejem słonecznikowym.
  4. Piecz przez 20 minut, po czym przewróć skrzydełka na drugą stronę i pecz przez kolejne 20 minut.
  5. W czasie gdy skrzydełka będą dochodzić w piekarniku zajmij się sosem. Rozgrzej małą patelnię na średnim palniku.
  6. Na gorącej już patelni wymieszaj ze sobą masło, dżem malinowy, sos Tabasco, sól, oraz papryczkę cayenne. Najlepiej zrobić to za pomocą trzepaczki, bądź ręcznego blendera. Mieszaj, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę.
  7. Gdy skrzydełka będą już złociste, wyjmij je z piekarnika i wymieszaj dokładnie w glazurze.
  8. Podawaj gorące na półmisku. Skrzydełka mogą być samodzielną przekąską, ale również świetnie komponują się z grillowanymi warzywami. Można je rownież podawać z ryżem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

karafka

Posty : 0

Przepisy: 6


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE