Dzisiaj jest: Środa, 18.07.2018 Imieniny: Kamila i Szymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Skrzydełka w malinowo-paprykowej glazurze


04.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1.5 kg  skrzydełek z kurczaka
  • 100 g  masła
  • 2 łyżki  stołowe dżemu malinowego (dobrej jakości, najlepiej o konsystencji galaretki, z cząstkami owoców)
  • 3 łyżeczki  do herbaty sosu tabasco
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 sztuka papryczka Cayenne
  • 50 ml  oliwy z oliwek bądź oleju słonecznikowego

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Kościste końcówki skrzydełek odetnij i wyrzuć. Zostaw skórkę, gdyż później pięknie się przyrumieni.
  3. Skrzydełka na podwójnej warstwie papieru do pieczenia. Skrzydełka wysmaruj za pomocą pędzelka oliwą z oliwek, bądź olejem słonecznikowym.
  4. Piecz przez 20 minut, po czym przewróć skrzydełka na drugą stronę i pecz przez kolejne 20 minut.
  5. W czasie gdy skrzydełka będą dochodzić w piekarniku zajmij się sosem. Rozgrzej małą patelnię na średnim palniku.
  6. Na gorącej już patelni wymieszaj ze sobą masło, dżem malinowy, sos Tabasco, sól, oraz papryczkę cayenne. Najlepiej zrobić to za pomocą trzepaczki, bądź ręcznego blendera. Mieszaj, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę.
  7. Gdy skrzydełka będą już złociste, wyjmij je z piekarnika i wymieszaj dokładnie w glazurze.
  8. Podawaj gorące na półmisku. Skrzydełka mogą być samodzielną przekąską, ale również świetnie komponują się z grillowanymi warzywami. Można je rownież podawać z ryżem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

karafka

Posty : 0

Przepisy: 6


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE