Dzisiaj jest: Poniedziałek, 17.06.2019 Imieniny: Laury i Adolfa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Skrzydełka w miodzie na ostro


11.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1-1.5 kg  skrzydełek z kurczaka
  • 2-3 łyżki  miodu
  • 2 sztuki listki laurowe
  • 1 sztuka płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki  startego imbiru lub w proszku
  • 1/2 łyżeczki  słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki  chili
  • 1 kostka  rosołowa
  • 1/2 łyżeczki  przyprawy typu Vegeta
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Umyte skrzydełka pokrój na trzy części. Lotki czyli końce skrzydełek włóż do niedużego garnka, dodaj kostkę rosołową, dwa listki laurowe i zalej wszystko wodą (2-2,5 szklanki). Gotuj 10-15 minut. Pozostałe części skrzydełek wrzuć do miski, polej oliwą i posyp solą, pieprzem oraz vegetą. Wymieszaj tak, aby przyprawy oblepiły mięso.
  2. Rozgrzej na patelni tłuszcz i usmaż skrzydełka na złoto.
  3. Odlej do shakera ok. 3/4 szklanki bulionu powstałego podczas gotowania lotek, a resztę wlej na patelnię. Do shakera dodaj miód, słodką paprykę, chili, skórkę i sok z cytryny, imbir, vegetę i pieprz. Zalewa powinna być dość słona, ostra i słodka. Po dodaniu jej do skrzydełek smak stanie się mniej intensywny.
  4. Dobrze wymieszaną zalewę wlej na patelnię ze skrzydełkami. Smaż na ostrym ogniu, aż cały bulion wyparuje. Co jakiś czas mieszaj, żeby mięso oblepiło się miodem. Podawaj z ryżem i i surówką z sałaty lodowej - 1 główkę sałaty lodowej umyj i porwij na drobne kawałki. 70 ml oliwy wymieszaj z 2-3 rozgniecionymi ząbkami czosnku i solą. Włóż sałatę do salaterki, polej oliwą z czosnkiem i wymieszaj.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE