Dzisiaj jest: Sobota, 19.10.2019 Imieniny: Piotra i Ziemowita



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Skrzydełka w miodzie na ostro


11.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1-1.5 kg  skrzydełek z kurczaka
  • 2-3 łyżki  miodu
  • 2 sztuki listki laurowe
  • 1 sztuka płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki  startego imbiru lub w proszku
  • 1/2 łyżeczki  słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki  chili
  • 1 kostka  rosołowa
  • 1/2 łyżeczki  przyprawy typu Vegeta
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Umyte skrzydełka pokrój na trzy części. Lotki czyli końce skrzydełek włóż do niedużego garnka, dodaj kostkę rosołową, dwa listki laurowe i zalej wszystko wodą (2-2,5 szklanki). Gotuj 10-15 minut. Pozostałe części skrzydełek wrzuć do miski, polej oliwą i posyp solą, pieprzem oraz vegetą. Wymieszaj tak, aby przyprawy oblepiły mięso.
  2. Rozgrzej na patelni tłuszcz i usmaż skrzydełka na złoto.
  3. Odlej do shakera ok. 3/4 szklanki bulionu powstałego podczas gotowania lotek, a resztę wlej na patelnię. Do shakera dodaj miód, słodką paprykę, chili, skórkę i sok z cytryny, imbir, vegetę i pieprz. Zalewa powinna być dość słona, ostra i słodka. Po dodaniu jej do skrzydełek smak stanie się mniej intensywny.
  4. Dobrze wymieszaną zalewę wlej na patelnię ze skrzydełkami. Smaż na ostrym ogniu, aż cały bulion wyparuje. Co jakiś czas mieszaj, żeby mięso oblepiło się miodem. Podawaj z ryżem i i surówką z sałaty lodowej - 1 główkę sałaty lodowej umyj i porwij na drobne kawałki. 70 ml oliwy wymieszaj z 2-3 rozgniecionymi ząbkami czosnku i solą. Włóż sałatę do salaterki, polej oliwą z czosnkiem i wymieszaj.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE