Dzisiaj jest: Niedziela, 22.07.2018 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Smażony kurczak z orzechami nerkowca


24.02.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka duży filet z kurczaka (podwójny)
  • 4 sztuki pieczarki
  • 1 szklanka  oleju
  • 20 g  czerwonych suszonych papryczek chili
  • 50 g  orzechów nerkowca
  • 1 sztuka mała cebula
  • mieszanka papryki zielonej, czerwonej i żółtej, po 1/3 każdej z nich
  • 2 ząbki  czosnku
  • 20 g  zielonej cebulki
  • 50 ml  bulionu drobiowego
  • 2 łyżki  sosu sojowego
  • 2 łyżki  sosu ostrygowego
  • 1 łyżka  cukru
  • 40 g  mąki ryżowej

Sposób przyrządzania:

  1. z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Pokrojonego kurczaka oprószamy mąką ryżową, a następnie smażymy go w głębokim oleju. W momencie kiedy kurczak jest już zarumieniony, odsączamy go i odstawiamy na bok. W tym samym oleju smażymy pokrojone na kawałki suszone papryczki chilli. Po chwili smażenia odsączamy je i odstawiamy na bok. To samo robimy z orzechami nerkowca.
  2. Papryki kroimy w większą kostkę, pieczarki kroimy na ćwiartki, 1/3 cebuli w większą kostkę, zieloną cebulkę na 4 cm paski, a czosnek w drobną kosteczkę.
  3. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, w której następnie gotujemy przez minutę pokrojone wcześniej pieczarki. Po minucie gotowania, pieczarki wrzucamy do zimnej wody, odsączamy je i odstawiamy na bok.
  4. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, na który wrzucamy drobno posiekane ząbki czosnku. Do przysmażonego czosnku dodajemy: pieczarki, cebulę, zieloną, żółtą i czerwoną paprykę, wcześniej przysmażonego kurczaka, orzechy nerkowca oraz suszone papryczki chilli. Całość smażymy mieszając.
  5. Po chwili smażenia do kurczaka i warzyw dodajemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki sosu ostrygowego. Wszystko razem smażymy dalej mieszając. Po ok. 2 minutach smażenia do całości dolewamy bulionu drobiowego. Pod koniec smażenia, do woka dodajemy 2/3 pokrojonej wcześniej zielonej cebuli. Po wymieszaniu wszystkich składników potrawa jest gotowa do podania. Smażonego kurczaka z orzechami nerkowca dekorujemy zieloną cebulą oraz suszonymi papryczkami chilli.
  6. Całość podajemy z ryżem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dagmara

Posty : 18

Przepisy: 15


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE