Dzisiaj jest: Sobota, 23.09.2017 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Świąteczna pieczeń


15.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 800 g  wołowiny
  • 100 g  słoniny
  • 1 sztuka cebula
  • 40 g  mąki
  • 400 ml  wywaru mięsnego
  • 50 g  przecieru pomidorowego
  • 50 ml  białego wina
  • 100 g  pieczarek
  • 2 sztuki pomidory
  • 3 łyżki  oleju
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka żółta papryka
  • sok z 1 cytryny
  • sos worcester
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso umyj, osusz, ponacinaj ostrym nożem i naszpikuj pokrojoną w kawałki słoniną. Następnie natrzyj solą oraz pieprzem i zrumień na rozgrzanym oleju.
  2. Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki a następnie w plastry i podsmaż na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Po chwili dodaj do cebuli wołowinę, podlej częścią wywaru i duś pod przykryciem od czasu do czasu dolewając resztę bulionu.
  3. Gdy mięso zmięknie, wyjmij je z sosu i zabezpiecz przed wystygnięciem. Sos jeszcze chwilę podgrzewaj. Następnie dodaj do niego mąkę, koncentrat pomidorowy oraz wino i zagotuj. Pomidory, papryki i pieczarki umyj, osusz, oczyść i pokrój, a następnie dodaj do sosu. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
  4. Sos dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem worcester, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj z mięsem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE