Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Szaszłyki z kurczaka w sosie truskawkowym


29.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 700 g  filetów z piersi kurczaka
  • 100 g  boczku
  • 20 dag  ryżu
  • 20 dag  truskawek
  • 5 sztuk cebul
  • 200 ml  rosołu
  • 3 łyżki  oleju
  • 75 g  konfitury truskawkowej
  • 2 łyżki  ziarenek zielonego, marynowanego pieprzu
  • 1 łyżeczka  masła
  • 1 łyżeczka  mąki
  • 1 łyżeczka  musztardy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w ćwiartki. Boczek pokrój w cienkie plastry i luźno zwiń.
  2. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałek kurczaka, ćwiartkę cebuli i plaster boczku. Kontynuuj do wyczerpania składników. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż na nim szaszłyki przez około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.
  3. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
  4. Truskawki obierz z szypułek, umyj i drobno pokrój (zostaw kilka do dekoracji).
  5. Do tłuszczu ze smażenia szaszłyków wlej rosół. Dodaj konfiturę i ziarenka pieprzu, zagotuj. Mąkę zagnieć z masłem, wrzuć uzyskaną kulkę do rosołu i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie dodaj pokrojone truskawki. Zagotuj. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem i musztardą.
  6. Na talerzu ułóż szaszłyki, polej je sosem truskawkowym. Danie udekoruj truskawkami i natką pietruszki. Podawaj z ryżem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE