Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sznycel wiedeński z cielęciny


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

austriacka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 50-60 dag  szynki cielęcej
  • 1-2 sztuki jajka
  • 15-20 dag  sklarowanego masła lub 1/4 szklanki oliwy do smażenia
  • 8-10 dag  masła
  • kilka łyżek mąki i szklankę bułki tartej do panierowania
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Z mięsa pookrawaj błony i tłuszcz, a potem pokrój je w poprzek włókien na plastry o co najmniej centymetrowej grubości i wadze 10-15 dag. 2. Delikatnie rozbij płaty mięsa aż uzyska grubość 3-4 mm. Najpierw jednak lekko ponacinaj brzeg kotleta (mniej więcej co 2 cm), by nie odkształcał się podczas smażenia. Równomiernie rozklepany wyjmij z folii i przełóż na duży talerz. Jeśli płaty mięsa nieco zdeformowały się w czasie ubijania, dłonią i nożem nadaj im regularny, owalny kształt.3. Wlej na patelnię sporo tłuszczu, tak aby sznycle pływały w nim. Najlepiej użyj sklarowanego masła. Jeśli unikasz tego tłuszczu, weź oliwę - samą lub wymieszaną pół na pół z masłem. Wkładaj sznycle na patelnię tak, aby nie były ściśnięte. Na ostrym ogniu przyrumień każdy, przewróć i zrumień drugą stronę. Zmniejsz płomień, połóż na każdym sznyclu plasterek masła, przykryj patelnię, zostawiając szparkę. Po 5 minutach przewróć sznycle, przykryj, niech dochodzą przez następne 5 minut.



Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE