Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 4 sztuki wieprzowe sznycle
- 200 ml gęstej śmietany
- 1 sztuka puszka tuńczyka w sosie własnym (10 dag)
- 4 sztuki filety z sardeli
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 łyżki octu
- olej do smażenia
- sól i pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sznycle lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem i mąką.
- Rozgrzać olej na patelni, smażyć po 3 min z każdej strony.
- Zdjąć i trzymać w cieple. Tłuszcz wylać.
- Osączone filety z sardeli i tuńczyka rozgnieść widelcem, włożyć na patelnię, dodać wino, śmietanę, sok z cytryny, oregano i ocet. Doprawić solą oraz pieprzem, chwilę pogotować, a następnie zmiksować.
- Sznycle polać sosem, przybrać plasterkami cytryny i natką pietruszki lub trybułą.
Źródło przepisu: Książka kucharska