Dzisiaj jest: Sobota, 20.07.2019 Imieniny: Czesława i Hieronima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Sznycle nadziewane szynką i serem


12.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki kotlety schabowe
  • 4 sztuki gałązki szałwii (ewentualnie suszona)
  • 4 plastry  szynki wieprzowej (najlepiej dojrzewającej)
  • 4 sztuki cienkie plasterki żółtego sera o pikantym smaku np. parmezan
  • 1/2 szklanki  białego wina
  • 2 łyżki  oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony
    Do dekoracji
  • cukinia
  • pomidorki
  • kilka gałązek rozmarynu (ewentualnie suszony)
  • kilka gałązek majeranku (ewentualnie suszony)

Sposób przyrządzania:

  1. Kotlety opłucz, wytrzyj do sucha. Każdy lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz z obu stron solą oraz pieprzem. Gałązki szałwii (jeśli świeża) opłucz, osusz, poodrywaj listki i grubo je posiekaj.
  2. Na przygotowanych płatach mięsa rozłóż plasterki szynki i żółtego sera. Posyp je szałwią (jeśli nie lubisz jej smaku użyj bazylii lub oregano).
  3. Każdy kotlet złóż na pół, ewentualnie zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kotlety. Zrumień je z obu stron. Podlej winem, zmniejsz płomień i smaż jeszcze 5-6 minut. Gotowe kotlety przełóż na ogrzane talerze. Udekoruj cukinią, pomidorkami oraz gałązkami świeżych ziół (ewentualnie suszonymi).
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE