Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Szynka szpikowana goździkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 80 dag  surowej szynki peklowanej
  • 10 sztuk goździków
  • 2 łyżki  ostrej musztardy
  • 3 łyżki  ciemnego płynnego miodu
  • 50 ml  białego wytrawnego wina
  • grubo mielony pieprz
  • suszony majeranek
  • tłuszcz do posmarowania folii

Sposób przyrządzania:

  1. Szynkę peklowaną mocz w zimnej wodzie całą noc. Następnego dnia dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli nie jest w zwartym kawałk, nadaj jej owalny kształt, obwiązując mięso bardzo mocną bawełnianą nitką. W szynkę powbijaj goździki. Miód wymieszaj z musztardą. Posmaruj tym mięso. Szynkę oprósz pieprzem i suszonym majerankiem. Tak przygotowane mięso odłóż na mniej więcej godzinę w chłodne miejsce, aby przeszło aromatem ziół i przypraw.
  2. Brytfannę wyłóż folią aluminiową, zostawiając duży zapas (aby folii wystarczyło do owinięcia mięsa). Folię cienko posmaruj tłuszczem. Włóż mięso, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni.
  3. Kiedy mięso się zrumieni, wlej wino i przykryj je wystającą folią. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy przewróć mięso.
  4. Gotową szynkę wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimne mięso wyjmij z formy, odwiń z folii, przełóż na pólmisek. Sos z pieczenia możesz przecedzić, wymieszać z odrobiną śmietany i przyprawić do smaku. Po zagotowaniu i wystudzeniu przelej go do sosjerki. Gotową szynkę pokrój w cienkie plasterki. Podawaj z ćwikłą, sosem chrzanowym albo sosem z pieczenia.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE