Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Szynka szpikowana goździkami


20.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 80 dag  surowej szynki peklowanej
  • 10 sztuk goździków
  • 2 łyżki  ostrej musztardy
  • 3 łyżki  ciemnego płynnego miodu
  • 50 ml  białego wytrawnego wina
  • grubo mielony pieprz
  • suszony majeranek
  • tłuszcz do posmarowania folii

Sposób przyrządzania:

  1. Szynkę peklowaną mocz w zimnej wodzie całą noc. Następnego dnia dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli nie jest w zwartym kawałk, nadaj jej owalny kształt, obwiązując mięso bardzo mocną bawełnianą nitką. W szynkę powbijaj goździki. Miód wymieszaj z musztardą. Posmaruj tym mięso. Szynkę oprósz pieprzem i suszonym majerankiem. Tak przygotowane mięso odłóż na mniej więcej godzinę w chłodne miejsce, aby przeszło aromatem ziół i przypraw.
  2. Brytfannę wyłóż folią aluminiową, zostawiając duży zapas (aby folii wystarczyło do owinięcia mięsa). Folię cienko posmaruj tłuszczem. Włóż mięso, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni.
  3. Kiedy mięso się zrumieni, wlej wino i przykryj je wystającą folią. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy przewróć mięso.
  4. Gotową szynkę wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimne mięso wyjmij z formy, odwiń z folii, przełóż na pólmisek. Sos z pieczenia możesz przecedzić, wymieszać z odrobiną śmietany i przyprawić do smaku. Po zagotowaniu i wystudzeniu przelej go do sosjerki. Gotową szynkę pokrój w cienkie plasterki. Podawaj z ćwikłą, sosem chrzanowym albo sosem z pieczenia.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE