Dzisiaj jest: Czwartek, 17.08.2017 Imieniny: Jacka i Mirona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Szynka szpikowana goździkami


20.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 80 dag  surowej szynki peklowanej
  • 10 sztuk goździków
  • 2 łyżki  ostrej musztardy
  • 3 łyżki  ciemnego płynnego miodu
  • 50 ml  białego wytrawnego wina
  • grubo mielony pieprz
  • suszony majeranek
  • tłuszcz do posmarowania folii

Sposób przyrządzania:

  1. Szynkę peklowaną mocz w zimnej wodzie całą noc. Następnego dnia dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli nie jest w zwartym kawałk, nadaj jej owalny kształt, obwiązując mięso bardzo mocną bawełnianą nitką. W szynkę powbijaj goździki. Miód wymieszaj z musztardą. Posmaruj tym mięso. Szynkę oprósz pieprzem i suszonym majerankiem. Tak przygotowane mięso odłóż na mniej więcej godzinę w chłodne miejsce, aby przeszło aromatem ziół i przypraw.
  2. Brytfannę wyłóż folią aluminiową, zostawiając duży zapas (aby folii wystarczyło do owinięcia mięsa). Folię cienko posmaruj tłuszczem. Włóż mięso, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni.
  3. Kiedy mięso się zrumieni, wlej wino i przykryj je wystającą folią. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy przewróć mięso.
  4. Gotową szynkę wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimne mięso wyjmij z formy, odwiń z folii, przełóż na pólmisek. Sos z pieczenia możesz przecedzić, wymieszać z odrobiną śmietany i przyprawić do smaku. Po zagotowaniu i wystudzeniu przelej go do sosjerki. Gotową szynkę pokrój w cienkie plasterki. Podawaj z ćwikłą, sosem chrzanowym albo sosem z pieczenia.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE