Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 3 sztuki mięsiste pomidory
- 300 sztuk fasoli
- 8 sztuk cebulek dymek
- 1 sztuka mały por
- 3 ząbki czosnku
- 250 sztuk kiełbasy chorizo
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 8 sztuk jajek
- sól
- pieprz
- 1 pęczek posiekanych ziół
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory zblanszować, obrać ze skóry, usunąć ogonek i pestki, drobno pokroić. Fasolę opłukać, osączyć. Cebulkę i por oczyścić i drobno pokroić. Czosnek obrać, chorizo pokroić w plastry.
- 3 łyżki oliwy rozgrzać, podsmażyć fasolę i cebulę przez 5 minut. Dodać por i zgnieciony czosnek, dalej dusić około 5 minut.
- Dodać pomidory i chorizo, składniki dusić około 5 minut. Jajka roztrzepać, wymieszać z solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.
- Na patelni rozgrzać resztę oliwy, dodać masę jajeczną i ściąć na małym ogniu pod przykryciem. Tortillę odwrócić za pomocą talerza i usmażyć również wierzch na brązowo. Na koniec przekroić tortillę na pół, napełnić mieszanką warzywną i podawać.
Źródło przepisu: książka kucharska