Dzisiaj jest: Środa, 11.12.2019 Imieniny: Damazego i Waldemara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Udka kacze w sosie owocowym


01.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4-6 sztuk udek kaczki
  • sól
  • pieprz
  • 1 sztuka cebula
  • 4 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki marchwie
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 1 łyżka  sklarowanego masła
  • 1 łyżeczka  mąki
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1 sztuka suszona papryka chili
  • 500 ml  wytrawnego białego wina
  • 175 g  zielonych oliwek
  • cukier
  • 1 łyżka  octu winnego

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 225oC. Udka oprószyć solą i pieprzem. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w krążki. Obrać pomarańczę, podzielić na części.
  2. Udka podsmażyć na gorącym sklarowanym maśle, dodać cebulę, czosnek, marchew i krótko smażyć z mięsem. Dodać liść laurowy, chili i cząstki pomarańczy. Udka piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC. Wlać wino i dusić jeszcze około 20 minut.
  3. Oliwki wydrylować i pokroić w plasterki. Z brytfanny wyjąć liść laurowy, paprykę chili i filety z pomarańczy. Sos zredukować do 2/3 objętości i podgrzać na nim oliwki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Kaczkę podawać z sosem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

caaarlaaa

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE