Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4-6 sztuk udek kaczki
- sól
- pieprz
- 1 sztuka cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 sztuki marchwie
- 1 sztuka pomarańcza
- 1 łyżka sklarowanego masła
- 1 łyżeczka mąki
- 1 sztuka liść laurowy
- 1 sztuka suszona papryka chili
- 500 ml wytrawnego białego wina
- 175 g zielonych oliwek
- cukier
- 1 łyżka octu winnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 225oC. Udka oprószyć solą i pieprzem. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w krążki. Obrać pomarańczę, podzielić na części.
- Udka podsmażyć na gorącym sklarowanym maśle, dodać cebulę, czosnek, marchew i krótko smażyć z mięsem. Dodać liść laurowy, chili i cząstki pomarańczy. Udka piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC. Wlać wino i dusić jeszcze około 20 minut.
- Oliwki wydrylować i pokroić w plasterki. Z brytfanny wyjąć liść laurowy, paprykę chili i filety z pomarańczy. Sos zredukować do 2/3 objętości i podgrzać na nim oliwki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Kaczkę podawać z sosem.
Źródło przepisu: książka kucharska