Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Udziec barani po prowansalsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 kg  udźca baraniego
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 6 ząbków  czosnku
  • 1/2 sztuki filiżanki rozpuszczonego masła
  • sól
  • czarny pieprz
    Ziemniaki zapiekane z cebulą
  • 1 kg  ziemniaków
  • 5 sztuk cebul
  • 5 łyżek  oliwy
  • 10 dag  tartego ementalera
  • sól i biały pieprz
    Pomidory po prowansalsku
  • 6 sztuk pomidorów
  • 2 łyżki  oliwy
  • 2 łyżki  suszonych lub świeżych ziół (tymianek / rozmaryn / bazylia)
  • 2 ząbki  czosnku
  • sól

Sposób przyrządzania:

    Obrany czosnek pokrój w plasterki i wymieszaj z listkami rozmarynu, solą i pieprzem. Taką mieszanką natrzyj mięso i odłóż na godzinę. Po tym czasie posmaruj mięso połową masła. Piecz godzinę w temp. 220°C, często polewając pozostałym masłem i wytworzonym sosem. Przygotuj ziemniaki: ugotuj je w mundurkach, odcedź i obierz. Cebule pokrój na plastry i podsmaż na łyżce oliwy. Żaroodporne naczynie, najlepiej takie, które możesz później postawić na stole, posmaruj oliwą i ułóż w nim warstwę pokrojonych na plastry ziemniaków. Oprósz solą i pieprzem, a następnie ułóż podsmażoną cebulę i znów ziemniaki. Ponownie przypraw, a wierzch posyp tartym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C do chwili, aż ziemniaki się przyrumienią. Przygotuj pomidory: pokrój je na pół, posyp ziołami i pokrojonym na plasterki czosnkiem. Podsmaż na oliwie, układając na patelni przekrojoną stroną do dołu. Podawaj do mięsa razem z ziemniakami. Jeśli trzeba, przypraw solą



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE