Dzisiaj jest: Sobota, 19.10.2019 Imieniny: Piotra i Ziemowita



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Warkocze z polędwicy


29.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 3 sztuki polędwiczki wieprzowe
  • 9 plastrów  szynki parmeńskiej
  • 50 g  suszonych żurawin
  • 50 g  rodzynek
  • olej
  • 1 łyżeczka  tymianku
  • 100 g  sera żółtego
  • 3 sztuki czerwone cebule
  • mielona słodka papryka
  • 2 ząbki  czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/2 szklanki  śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Każdą polędwiczkę umyj i osusz. Mięso natnij wzdłuż tak, by powstały 3 paski złączone ze sobą z jednej strony.
  2. Nacięte polędwiczki natrzyj solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso posyp tymiankiem.
  3. Paski każdej przyprawionej polędwiczki owiń plastrami szynki parmeńskiej tak, by dobrze się trzymały podczas smażenia. Przyprawione i owinięte szynką paski polędwiczek zapleć w trzy warkocze. Końce uformowanych z polędwiczek warkoczy zepnij wykałaczkami. Między sploty warkoczy ostrożnie powkładaj suszone żurawiny oraz rodzynki. Uważaj, żeby nie rozwiązać splotów.
  4. Każdy warkocz posmaruj olejem i obsmaż na rozgrzanej wcześniej patelni z obu stron, aż się lekko zarumieni.
  5. 3 czerwone cebule obierz, przekrój na pół, a następnie pokrój w duże kawałki. Włóż ją na 10 minut do zamrażalnika, by zneutralizować zapach cebuli.
  6. 100 g sera żółtego w kostce schłodź w lodówce, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wiórki podziel na 3 równe porcje.
  7. 3 naczynia żaroodporne wysmaruj starannie olejem. Do naczyń włóż polędwiczki i obłóż je cebulą. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez 25 minut w temperaturze 200 st. C.
  8. Po tym czasie zalej mięso śmietaną, obłóż serem i przykryj folią aluminiową. Piecz jeszcze 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE