Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.01.2018 Imieniny: Anastazegoi, Dzień Dziadka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5787

Warkocze z polędwicy


29.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 3 sztuki polędwiczki wieprzowe
  • 9 plastrów  szynki parmeńskiej
  • 50 g  suszonych żurawin
  • 50 g  rodzynek
  • olej
  • 1 łyżeczka  tymianku
  • 100 g  sera żółtego
  • 3 sztuki czerwone cebule
  • mielona słodka papryka
  • 2 ząbki  czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/2 szklanki  śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Każdą polędwiczkę umyj i osusz. Mięso natnij wzdłuż tak, by powstały 3 paski złączone ze sobą z jednej strony.
  2. Nacięte polędwiczki natrzyj solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso posyp tymiankiem.
  3. Paski każdej przyprawionej polędwiczki owiń plastrami szynki parmeńskiej tak, by dobrze się trzymały podczas smażenia. Przyprawione i owinięte szynką paski polędwiczek zapleć w trzy warkocze. Końce uformowanych z polędwiczek warkoczy zepnij wykałaczkami. Między sploty warkoczy ostrożnie powkładaj suszone żurawiny oraz rodzynki. Uważaj, żeby nie rozwiązać splotów.
  4. Każdy warkocz posmaruj olejem i obsmaż na rozgrzanej wcześniej patelni z obu stron, aż się lekko zarumieni.
  5. 3 czerwone cebule obierz, przekrój na pół, a następnie pokrój w duże kawałki. Włóż ją na 10 minut do zamrażalnika, by zneutralizować zapach cebuli.
  6. 100 g sera żółtego w kostce schłodź w lodówce, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wiórki podziel na 3 równe porcje.
  7. 3 naczynia żaroodporne wysmaruj starannie olejem. Do naczyń włóż polędwiczki i obłóż je cebulą. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez 25 minut w temperaturze 200 st. C.
  8. Po tym czasie zalej mięso śmietaną, obłóż serem i przykryj folią aluminiową. Piecz jeszcze 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE