Dzisiaj jest: Czwartek, 15.11.2018 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Wiener Tafelspitz - gotowana wołowina


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

austriacka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 50 dag  kości ze szpikiem
  • 1.5 kg  wołowiny (najlepiej dolna zrazowa)
  • 1 sztuka cebula obrana i pokrojona w plastry
  • włoszczyzna (marchew/ seler/ por/ korzeń pietruszki)
  • ziarna czarnego pieprzu
  • pokrojony szczypiorek

Sposób przyrządzania:

    Kości umyj, włóż do garnka z odpowiednią ilością zimnej wody (kości powinny być zanurzone) i zagotuj. Mięso opłucz i dodaj do gotującego się rosołu. Po 30 minutach przesmaż cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu i razem z warzywami (nie rozdrobnionymi), kilkoma ziarnami pieprzu i odrobiną soli dodaj do mięsa. Gotuj na małym ogniu około 2 godzin. Mięso wyjmij, pokrój w poprzek włókien na grube plastry i polej niewielką ilością wywaru. Tafelspitz możesz podawać z gotowanymi warzywami i chrzanem jabłkowym (mieszanką drobniutko startego świeżego korzenia chrzanu, startego jabłka i śmietany)



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

    Producent: Jantex


    Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

    Joseph Mercola

    Wydawnictwo: Vivante


    W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE