Dzisiaj jest: Czwartek, 16.08.2018 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Wilcza wieża


07.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 30 dag  mielonego mięsa
  • 2-3 sztuki cukinie
  • bakłażan
  • 3 sztuki pomidory
  • 3 sztuki ziemniaki
  • cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 3 łyżki  tartej bułki
  • 2 łyżki  siekanej zieleniny
  • 10 dag  sera żółtego
  • 3 dag  masła
  • przyprawa do zup
  • olej
  • oregano
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oleju i łyżkę masła. Rumienić cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek.Następnie włożyć mięso.Po ok.5 minutach gdy mięso zacznie brązowieć,doprawić solą,pieprzem,przyprawą do zup,oregano i dodać zieleninę.
  2. Mięso przełożyć na półmisek,żeby ostygło.Do średniej wielkości naczynia żaroodpornego wlać 3 łyżki oleju i rozprowadzić dokładnie po dnie i bokach naczynia.
  3. Pokroić cukinie, bakłażan i pomidory w centymetrowe plastry, ziemniaki w nieco cieńsze. Układać w naczyniu zacząć od bakłażana tak, aby każdy plaster częściowo nakładał się na poprzedni. Warstwę bakłażanów posypać solą, oregano i startym żółtym serem.Następnie w podobny sposób ułożyć ziemniaki, na nich mięso,na mięso cukinie. Znów posypać solą, pieprzem, oregano i tartym serem. Na wierzchu ułożyć pomidory, posypać resztą sera i tartą bułką. Na każdym plastrze pomidora położyć skrawek masła.
  4. Piec pod przykryciem, np. z folii aluminiowej. W piekarniku rozgrzanym do temp300 st. ok. półtorej godziny. Pięć minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć przykrycie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

m.wochniak

Posty : 0

Przepisy: 108


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE