Dzisiaj jest: Poniedziałek, 24.02.2020 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Wołowina po burgundzku z kaszą gryczaną


27.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  wołowiny na gulasz
  • 400 g  kaszy gryczanej
  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka butelka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 sztuki pomidory
  • 1/2 sztuki litra bulionu wołowego
  • 5 łyżek  mąki
  • 5 łyżek  oliwy
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 2 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 łyżeczka  tymianku
  • 250 g  małych pieczarek
  • 2 łyżki  masła
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso pokroić na kostkę, następnie obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie i przełożyć do głębokiego garnka lub naczynia żaroodpornego. Posypać solą, pieprzem oraz mąką, a następnie dobrze wymieszać je z mięsem potrząsając naczyniem, aż mięso dobrze się w nich obtoczy.
  2. Marchewkę pokroić w talarki a cebulę w plastry. Na patelnię, na której smażyło się mięso wrzucić marchew i cebulę, podsmażyć około 5 minut. Dodać wino, dokładnie wymieszać łopatką, aby zdrapać przywarte do dna patelni soki z mięsa i warzyw.
  3. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do wina, wlać bulion, dodać przyprawy i zagotować. Odparować płyn do połowy objętości. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Mięso zalać odparowanym sosem i włożyć do piekarnika. Piec około 3 godzin, aż mięso zrobi się bardzo miękkie.
  4. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
  5. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki. Wołowinę podawać z sosem na kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

mucha

Posty : 10

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE