Dzisiaj jest: Sobota, 16.11.2019 Imieniny: Gertrudy i Edmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Wołowina w sosie pomidorowym


30.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 50 dag  wołowiny gulaszowej
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka duża marchewka
  • 2 sztuki łodygi selera naciowego
  • 7 sztuk pieczarek
  • 1 sztuka puszka pomidorów
  • 1 szklanka  bulionego wołowego
  • 1/3 szklanki  śmietany 18%
  • 4 łyżki  oliwy
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

  1. Wołowinę opłucz, osusz, potnij w cienkie paski. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone mięso. Smaż, mieszając, aż ładnie się zrumieni ze wszystkich stron. Marchewki obierz, łodygi selera oraz pieczarki oczyść. Przygotowane warzywa potnij na niewielkie kawałeczki, a pieczarki pokrój na ósemki.
  2. Do podsmażonego mięsa dodaj rozdrobnione wcześniej warzywa i pieczarki. Podlej bulionem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Duś na małym płomieniu do miękkości (45 minut), od czasu do czasu mieszaj, aby gulasz nie przywarł do dna.
  3. Pomidory z puszki rozgnieć widelcem. Wraz z zalewą dodaj je do gulaszu na około 10 minut przed koncem gotowania.
  4. Tuż przed końcem gotowania wlej śmietanę. Gulasz dobrze wymieszaj i ponownie przypraw do smaku. Podawaj z ziemniaczanymi kluskami albo pieczywem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE