Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2019 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa


23.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka kalafior
  • 1 sztuka brokuł
  • 200 g  marchewki
  • 200 g  gotowanej szynki w plastrach
    Sos serowy
  • 120 g  startego ementalera
  • 250 ml  mleka
  • 50 g  masła
  • 2 łyżki  mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kalafior i brokuł podziel na różyczki. Marchew obierz i pokrój w plasterki. Szynkę pokrój w paski.
  2. Kalafior i brokuł odgotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Marchew odgotuj przez 10 minut, na małym ogniu, pod przykryciem.
  3. Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę i podsmaż na złoto. Stopniowo wlewaj mleko i mieszając, gotuj 2-3 minuty. Dodaj ser oraz przyprawy i gotuj, mieszając kolejne 2-3 minuty.
  4. Jarzyny ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp szynką i polej sosem serowym.
  5. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st. C, aż ser się zapiecze.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE