Dzisiaj jest: Wtorek, 23.10.2018 Imieniny: Teodora i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa


23.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka kalafior
  • 1 sztuka brokuł
  • 200 g  marchewki
  • 200 g  gotowanej szynki w plastrach
    Sos serowy
  • 120 g  startego ementalera
  • 250 ml  mleka
  • 50 g  masła
  • 2 łyżki  mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kalafior i brokuł podziel na różyczki. Marchew obierz i pokrój w plasterki. Szynkę pokrój w paski.
  2. Kalafior i brokuł odgotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Marchew odgotuj przez 10 minut, na małym ogniu, pod przykryciem.
  3. Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę i podsmaż na złoto. Stopniowo wlewaj mleko i mieszając, gotuj 2-3 minuty. Dodaj ser oraz przyprawy i gotuj, mieszając kolejne 2-3 minuty.
  4. Jarzyny ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp szynką i polej sosem serowym.
  5. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st. C, aż ser się zapiecze.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE