Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 200 g makaronu rurki
- 200 g makaronu kolanka
- 100 g mrożonych brokułów
- 100 g mrożonej fasolki szparagowej
- 3 sztuki pieczarki
- 1/4 sztuki papryki czerwonej
- 8 sztuk czarnych oliwek (bez pestek)
- 200 g wędliny
- 100 g sera gouda
- 5 g margaryny
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron, brokuły i fasolkę szparagową odgotować w osolonej wodzie.Pieczarki obrać i razem z oliwkami pokroić w plasterki. Paprykę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wędlinę pokroić w kostkę. Ser potarkować na tarce o małych oczkach.
- Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Wsypać połowę makaronu, brokułów, fasolki, pieczarek, papryki, oliwek i wędliny. Następnie zrobić drugą warstwę, zaczynając od makaronu. Wierzch zapiekanki posypać startym, żółtym serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekać, aż ser się roztopi.