Dzisiaj jest: Środa, 19.12.2018 Imieniny: Urbana i Dariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5830

Ziemniaczana lazania


21.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Sos mięsny
  • 35 dag  mięsa mielonego
  • 2 sztuki marchewki
  • 18 dag  koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki  listków bazylii
  • 1/2 sztuki cebuli
  • 3 łyżki  oliwy
  • 4 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  przyprawy do pizzy
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki  słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki  płatków papryki
    Beszamel
  • 3 sztuki czubate łyżki mąki
  • 4 łyżki  masła
  • 250 ml  mleka
  • 500 ml  bulionu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
    Dodatkowo
  • 30 dag  mozzarelli
  • 8 sztuk dużych ziemniaków
  • 20 dag  żółtego sera
  • 1 łyżka  przyprawy do zapiekanek
  • sól
  • listki bazylii

Sposób przyrządzania:

  1. Sos: Marchewki obierz i starkuj. Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj mięso i podsmaż mieszając. Dodaj starkowane marchewki i koncentrat. Podlej 1/4 szklanki wody. Mieszając, duś 30 minut, aż sos odparuje. Dodaj przyprawy i posiekaną bazylię.
  2. Beszamel: Masło roztop w garnku. Dodaj mąkę, zasmaż. Wlej bulion i mleko. Dopraw startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Zalej gorącą wodą, posól i gotuj 5 minut.
  3. W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno: 1/2 beszamelu, 1/3 ziemniaków, 1/2 sosu mięsnego, 1/2 plastrów mozzarelli, 1/3 ziemniaków, resztę sosu mięsnego, mozzarelli, ziemniaków i beszamelu. Posyp startym żółtym serem i przyprawą do zapiekanek.
  4. Przykryj folią aluminiową. Piecz 70 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona potrawa wigilijna?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE