Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ziemniaki zapiekane z kiełbasą i grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaków
  • 6-7 sztuk jajek
  • 50 dag  pieczarek
  • 50 dag  cebuli
  • 50 dag  cienkiej kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  śmietany
  • 1 łyżka  mąki
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź. Obierz i pokrój w plastry. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz i pokrój w grubą kostkę. Grzyby oczyść, pokrój w kostkę i gotuj 20 minut. Odcedź. Cebulę obierz, pokrój w plastry i podsmaż na oleju doprawiając solą i pieprzem. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż osobno.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim ziemniaki i jajka, oprósz solą i pieprzem. Następnie układaj kolejno: 1/4 ziemniaków, grzyby, 1/4 ziemniaków. Oprósz solą i pieprzem. Na wierzch połóż cebulę, kiełbasę i resztę ziemniaków. Ponownie posyp solą i pieprzem.
  3. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.Po tym czasie wyjmij zapiekankę z pieca, polej śmietaną wymieszaną z mąką. Piecz jeszcze 10 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE