Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Żywieckie prażuchy


01.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  mąki graham
  • 2 łyżki  soli
  • 100 g  wędzonego boczku
  • maślanka lub kefir

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę i sól wsyp na rozgrzaną patelnię. Praż, ciagle mieszając do momentu, aż składniki będą miały złotawy kolor.
  2. Zagotuj 1,5 l wody i dodaj ją do smażącej się mąki (tyle, aby ciasto nie było zbyt gęste).
  3. Boczek pokrój w cienkie plastry i podsmaż na czystej patelni, by powstał bekon.
  4. Z ciasta formuj kluseczki. Gotuj je w osolonym wrzątku przez 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową.
  5. Kluseczki podawaj z bekonem i maślanką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE