Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 50 dag cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 70 dag wołowiny
- 60 ml oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- 2 sztuki liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Mięso oczyść, umyj i pokrój w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej olej i zrumień na nim cebulę. Następnie dodaj kawałki mięsa oraz przecier pomidorowy i smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw łyżką słodkiej mielonej papryki i kminkiem. Dodaj liście laurowe oraz czosnek i zalej 1 litrem wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Wołowinę wyjmij z gulaszu. Pozostałe składniki w garnku zmiksuj, po czym ponownie włóż mięso. Podgrzewaj wszystko przez 10 minut. Dopraw do smaku majerankiem i ewentualnie solą i pieprzem.
- Gulasz zdejmij z ognia i lekko przestudź. Gotowe porcje możesz ozdobić kawałkami papryki, cebuli oraz natką pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!