Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mąki
- 250 ml mleka
- 70 g masła
- 3 sztuki jajka + 4 żółtka
- 1 szczypta soli
- 200 g kiełbasy
- 150 g wędzonego mięsa
- tłuszcz do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z rozdrobnionych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki oraz 3 łyżek letniego mleka przygotuj rozczyn i odstaw do wyrośnięcia. Następnie wlej do niego resztę mleka i ostudzone, roztopione masło. Składniki zmiksuj z 4 żółtkami.
- Resztę mąki przesiej do miski i połącz z solą. Porcjami wlewaj masę z żółtkami i wyrób gładkie ciasto. 3 jajka ugotuj na twardo, obierz i wraz z kiełbasą potnij w plasterki. Wędzone mięso pokrój w niedużą kostkę.
- Dno formy do zapiekania wyłóż folią aluminiową, po czym równomiernie posmaruj tłuszczem. Piekarnik rozgrzej do 170 st. C.
- Na dnie formy wyłóż plasterki jajek oraz kiełbasy. Między nimi umieść kawałki wędzonego mięsa. Całość zalej ciastem drożdżowym i odstaw do wyrośnięcia. Następnie formę wstaw do piekarnika. Babkę piecz przez 40 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku