Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Babka ułańska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Babka ułańska to tanie i sycące danie. Można również zrobić wersję wegetariańską i zrezygnować z boczku. Należy również pamiętać, że dobrze upieczona babka odstaje od blaszki.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 3 kg  ziemniaki
  • 3 sztuki  jajka
  • 3 sztuki  cebula
  • 1 kg  boczek wędzony
    Przyprawy:
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
    Dodatkowo:
  • 3 łyżki  masło
  • 2 łyżki  bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obierz. Dwie z nich posiekaj i zeszklij na łyżce masła. Boczek pokrój w kostkę, dodaj do zeszklonej cebuli i usmaż.
  2. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce razem z pozostałą cebulą. Do uzyskanej masy dodaj rozkłócone jajka oraz boczek z cebulą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie na jednolitą masę.
  3. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem oraz obsyp bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłóż masę ziemniaczaną. Wyrównaj powierzchnię. 
  4. Piecz 60 minut w 300 st. C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 st. c i piecz jeszcze 60 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE