Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 3 sztuki bakłażany
- 200 g mortadeli
- 3 sztuki cebule
- 2 sztuki pomidory
- 1 opakowanie fety
- starty żółty ser
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany umyj, przetnij na pół i oprósz solą. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz, osusz.
- Mortadelę i cebule pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Pomidory sparz, obierz i pokrój. Dodaj do mortadeli. Chwilę podduś wszystko, po czym dodaj pokrojoną fetę. Dopraw do smaku ziołami i pieprzem, wymieszaj.
- Bakłażany faszeruj, ułóż na natłuszczonej blasze, przykryj folią spożywczą i piecz 20 minut w 180 st. C. Po tym czasie posyp bakłażany startym serem i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Źródło przepisu: Przyślij przepis